P E R S B E R I C H T van @Meetup010

@Meetup010 organiseert op 19 maart Onderwijs Meet Up Rotterdam

 

“Er is een emancipatiebeweging op
gang aan het komen in het onderwijs.
Tegenlicht: Onderwijzer aan de macht


Acht enthousiaste onderwijsmensen uit primair, voortgezet en middelbaar en hoger beroepsonderwijs in Rotterdam hebben het initiatief genomen om op 19 maart een Tegenlicht @MeetUp010 Onderwijs te organiseren. Het doel van de @MeetUp010 is om kennis te delen over innovatief onderwijs in Rotterdam. De avond wordt ingeleid door Hugo de Jonge, wethouder van onderwijs en afgesloten door Luc Stevens, onderwijsdenker en directeur van NIVOZ. De Meet Up staat verder in het teken van uitwisseling van kennis en ervaringen met sprekers uit verschillende hoeken van het onderwijs.

Op zondag 1 februari 2015 zond VPRO de Tegenlicht aflevering: “De onderwijzer aan de macht. Onderwijsvernieuwing op drie vooruitstrevende scholen” uit. Hierin zoomt Tegenlicht in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de ‘vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken en schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?

Ook in Rotterdam zijn mooie voorbeelden van onderwijs dat zich ontwikkelt. Aanleiding voor acht enthousiaste onderwijsmensen uit Rotterdam om het initiatief te nemen om een Tegenlicht @MeetUp010 te organiseren. Het doel van de @MeetUp010 is om kennis te delen over innovatief onderwijs in Rotterdam door de hele doorlopende leerlijn heen: po-vo-mbo-hbo. De Meet Up vindt plaats op 19 Maart van 19.30 tot 22.00uur op het Albeda College locatie Zuster Hennekeplein. Aan het woord komen onder meer Hugo de Jonge (wethouder onderwijs), Arnold Jonk (hoofdinspecteur primair onderwijs) en Piet Boekhoud (directeur/bestuurder De Nieuwe Kans). Daarnaast zullen leerlingen en docenten interessante initiatieven met het publiek delen. Luc Stevens (directeur NIVOZ) zal de afsluiting verzorgen. Door middel van een panelgesprek is er ook ruimte voor debat.

Binnen anderhalve week hadden 220 geïnteresseerden zich aangemeld voor @Meetup010. De inschrijving is gesloten, maar aanmelden voor de reservelijst is nog wel mogelijk. De bijeenkomst zal ook via live streaming te volgen zijn op het youtube kanaal van @Meetup010.

De initiatiefnemers en organisatoren van @MeetUp010 zijn:

  • Else-Marike Visser, leerkracht en onderbouwcoördinator op de Bergse Zonnebloem. Zij nam op 5 februari het initiatief via twitter om een Rotterdamse Tegenlicht Meetup te organiseren.
  • Arjan Moree, docent geschiedenis op het Penta college CSG Scala Rietvelden
  • Inge Spaander, docent en kernteamleider HAVO bij de Lentiz onderwijsgroep.
  • Ralf Hillebrand, docent marketing op het Albeda college, locatie Zuster Hennekeplein
  • Corine Brouwer, docent en trainer bij de Hogeschool Rotterdam
  • Jet Houwers, manager creative projecten, docent en coach bij de Hogeschool Rotterdam
  • Claire Ohlenschlager, docent bij de Hogeschool Rotterdam
  • Monique van den Heuvel, programmaleider Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie, onderzoeker en docent bij de Hogeschool Rotterdam

 

Noot voor de redactie:

De uitzending van VPRO Tegenlicht is hier terug te kijken.

Meeste recente informatie over de bijeenkomst en het programma staat op: https://www.ralfhillebrand.nl/

Via twitter wisselen organisatoren en deelnemers informatie uit: https://twitter.com/Meetup010?lang=nl

Op de avond zelf is de uitzending live te volgen via:
https://www.youtube.com/watch?v=sKfw74f8LFQ

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Inge Spaander: ingespaander@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *