Onderwijs is gericht op menselijk welzijn – Prof. dr. Gert Biesta

Afgelopen zaterdag was ik bij de landelijke manifestatie van leraren met lef, het thema: “Leraren met lef zoeken directeuren zonder vrees”.
Vandaag bij de lezing van Gert Biesta in Rotterdam: “Hoe wordt een competente leraar een goede leraar? Een onderwijspedagogisch perspectief”.
En nu net gekeken naar Project P, stop het pesten.

Dat was dus heel veel onderwijs zonder dat ik zelf les gaf. Waarom ik deze drie in één adem noem? Omdat het allemaal over onderwijs gaat waar de docent uiteindelijk de sleutelrol in vervult.

Leraren met Lef was een mooie bijeenkomst. Waar veel gelijkgestemde docenten elkaar ontmoeten en inspireren. Ook directeuren, bestuurders en zelfs de staatsecretaris waren aanwezig en over het algemeen waren we het wel eens. Verandering is nodig.

Concrete afspraken worden hier niet gemaakt. Ik neem het mee naar mijn school maar binnen het mbo is Leraren met Lef nog redelijk onbekend. Ik begin dus maar om daar enthousiast meer over te vertellen voordat het direct over de inhoud gaat.

De lezing van Gert Biesta was ongelofelijk boeiend. Er zijn al genoeg samenvattingen geschreven dus dat laat ik hier achterwege. Wel deel ik graag de mind-map van Claire Ohlenschlager met jullie!
Biesta

Eén uitspraak van Prof. dr. Gert Biesta blijft wel in mijn hoofd: “Onderwijs is gericht op menselijk welzijn”. Mooie uitspraak, één van mijn drijfveren om docent te zijn. 

Er gebeuren dus een hoop mooie en inspirerende dingen en dan zie je Project P, stop het pesten. Een school die tot het uiterste gaat om beelden niet uit te laten zenden. Een school waar een jongen zo gepest wordt dat zijn ouders een programma aanschrijven om ze te helpen. Ik zie een jongen met lege ogen en denk: “Onderwijs is gericht op menselijk welzijn”. Niemand van de school is mans genoeg om een reactie te geven voor de camera. De directeur horen we alleen via de telefoon, het bestuur ontbreekt en helaas heb ik ook geen docent gezien die commentaar gaf.

Onderwijs is gericht op menselijk welzijn. Morgen ga ik hier weer mee aan de slag op mijn eigen school. Hopelijk krijgen Leraren met Lef en Gert Biesta voet aan de grond en is Project P niet meer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *