Wie zijn de mensen achter @Meetup010

Er is een emancipatiebeweging op
gang aan het komen in het onderwijs.
Drie scholen scholen nemen afscheid
van oude normen en modellen.

Op zondag 1 februari 20-15 zond VPRO de Tegenlicht aflevering uit: “De onderwijzer aan de macht. Onderwijsvernieuwing op drie vooruitstrevende scholen”.

In deze tijd van toenemende onzekerheid en verandering is het meer dan ooit van belang dat het onderwijs aansluiting vindt bij de maatschappelijke veranderingen. Waar veel scholen vasthouden aan een traditionele aanpak, zijn er ook scholen die een andere weg inslaan en op zoek gaan naar de vernieuwing.

In de aflevering “De onderwijzer aan de macht” zoomt Tegenlicht in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de ‘vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?

Daar zijn in Rotterdam natuurlijk ook voorbeelden van. Meet Up is ook al in een aantal grote steden georganiseerd, maar nog niet in Rotterdam. Aanleiding voor 7 enthousiaste onderwijsmensen uit Rotterdam om met partners uit po, vo en mbo het initiatief te nemen om op 19 maart een Tegenlicht Meet Up 010 te organiseren. Het doel van de Meet Up 010 is om kennis te delen over innovatief onderwijs in Rotterdam door de hele doorlopende leerlijn heen: po-vo-mbo-hbo. Docenten, maar natuurlijk ook studenten zijn van harte welkom.

Aanmelden kan hier. Programma en locatie worden nog bekend gemaakt.

De organisatie van @Meetup010 is in handen van:

Else-Marike Visser, werkt als leerkracht en onderbouwcoördinator op daltonschool de Bergse Zonnebloem. Zij nam op 5 februari het initiatief via twitter om een Rotterdamse Tegenlicht Meetup te organiseren rondom de uitzending: De onderwijzer aan de macht.
Arjan Moree, werkt als docent geschiedenis op het Penta college CSG Scala Rietvelden.
Ralf Hillebrand, werkt als docent marketing op het Albeda college, locatie Zuster Hennekeplein.
Monique van den Heuvel, werkt als programmaleider, onderzoeker en docent bij de Hogeschool Rotterdam.
Corine Brouwer, werkt als docent en trainer bij de Hogeschool Rotterdam.
Jet Houwers, werkt als Hogeschooldocent bij de Hogeschool Rotterdam.
Claire Ohlenschlager, werkt als Hogeschooldocent bij de Hogeschool Rotterdam.

Zeven onderwijsmensen uit zowel het PO, VO, MBO en HBO die zich via de uitzending verbonden voelen en graag een Rotterdamse Tegenlicht Meetup willen organiseren.

Heb je vragen of ideeën stel ze dan via twitter of reageer hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *