Willen we dit nu echt voor de toekomst van Nederland?

formcartoon_8089_ad847227fb4275216caf754934e031e6a0010f54

Vandaag was het onderwijscongres 2014! Wat een inspirerende dag en wat een voortreffelijke organisatie door de onderwijscoöperatie! Dank daarvoor. Mijn idee was om mijn ervaringen van vandaag te delen in een blog maar tijdens mijn treinreis terug naar Rotterdam zag ik op nu.nl het volgende bericht: “Nibud waarschuwt voor schulden door leenstelsel”.

Het bericht laat me niet los. Ik maak me zorgen, zorgen over de toekomst van de leerlingen waar ik nu les aan geeft. Niet dat ik negatief ben over mijn leerlingen, helemaal niet, ik ben er altijd van overtuigd geweest dat alles altijd goed komt. Iedere generatie heeft zich zorgen gemaakt over de generatie erna maar tot nu toe is het altijd goed gekomen. Dit keer voelt het echter anders, anders omdat mijn leerlingen, als ze door willen studeren, geconfronteerd gaan worden met schulden die ze opgedrongen krijgen. Waarbij als argument wordt gebruikt dat er tot maximaal 1 miljard euro geïnvesteerd gaat worden in de kwaliteit van onderwijs.

Zelfs de PvdA is voor, Nederland Sterker & Socialer. Op hun eigen website geven ze uitleg over het sociaal leenstelsel. Wat er sociaal aan is mis ik even. Hoe het Nederland sterker gaat maken zie ik ook niet. Ze schrijven zelf dat er geen reden is om studenten angst aan te jagen voor het invoeren van het leenstel. Angst is een slechte raadgever inderdaad maar als zelfs het Nibud gaat waarschuwen voor de schulden dan is er volgens mij toch echt iets aan de hand.

Waarom raakt het mij zo?
1. Jongeren worden opgezadeld met een schuld.

Hoe je er ook tegen aan kijkt, we gaan jongeren opzadelen met een schuld en niet de minste. Uiteraard is lenen voor een studie niet hetzelfde als lenen voor een  consumptieve uitgave maar lenen wordt wel “normaler” dan het nu is. Het terug betalen mag gebeuren in 35 jaar! 35 jaar! Dat lijkt sociaal maar het is eigenlijk ongelofelijk asociaal. 35 jaar is een periode die niet te overzien is maar waarvan je wel weet, ik heb een schuld en rentekosten. Eerder terugbetalen mag uiteraard maar of dat gaat gebeuren is maar de vraag.

2. We willen een kenniseconomie.

De afgelopen jaren is er veel gesproken over het feit dat Nederland een kenniseconomie moet worden. Meer jongeren moeten een HBO diploma gaan halen. De laatste tijd hoor ik hier weinig meer over. Is het niet meer nodig? Lijkt me niet, zeker nu ook minister Asscher een baanloze toekomst voorziet. Een baanloze toekomst met een studieschuld? Of komen we er over 35 jaar achter dat (bijna) alle schulden kwijtgescholden worden?

3. Investeren in onderwijs is een keuze.

Het argument wat op dit moment wordt gebruikt om het sociale leenstelsel te verdedigen is wel een heel vreemde. Op deze manier komt er tot maximaal 1 miljard euro beschikbaar voor de kwaliteit van onderwijs. Alsof er geen andere keuze gemaakt kunnen worden. De politiek kan volgens mij iedere keuze maken die ze willen. Niet dat dat makkelijke keuzes zijn maar wees gewoon eerlijk over de keuzes die je maakt. Wat ik dan ook weer zo treurig vind is om ook vandaag te lezen in Het Parool dat: “Helft van geld Amsterdamse basisscholen naar externe bedrijven“. Als we het beschikbare geld anders gaan gebruiken, namelijk echt aan onderwijs, dan kunnen we misschien wel met minder toe. Misschien niet leuk voor de externe bedrijven maar misschien wel goed voor het onderwijs en de toekomstige studenten die dan zonder schuld kunnen studeren.

Laten we de huidige leerlingen / studenten geen angst aanpraten maar laten we wel eerlijk zijn over de schuld en de rentelast, de looptijd en de gevolgen. Laten we eerlijk zijn waarom deze keuzes worden gemaakt en geen anderen. Zeker nu gisteren ook is gebleken dat: ‘Bijna helft hbo-afgestudeerden heeft matig perspectief‘.

Wie legt het uit over 35 jaar?

 

 

Een gedachte over “Willen we dit nu echt voor de toekomst van Nederland?

  1. Goed stuk. Erg zorgelijke ontwikkeling; lenen wordt de norm. Een gevolg is een verslechtering van de positie van jonge mensen die op de arbeidsmarkt komen. Of ze nu als werknemer of zzp-er aan de slag gaan, de schuld blijft bij ze. Hoe kun je nu echt vrij en zelfstandig zijn als de overheid nog duizenden euro’s van je krijgt. Dit gaat vergaande gevolgen hebben voor studiekeuzen, huizenmarkt en samenleving. Een ondoordacht plan rechtstreeks gekopieerd uit de V.S. en geïmplementeerd in ons kleine landje. Het neo-liberalisme woekert voort, zorgelijk en slecht voor ONS allen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *