Docent 24/7

Vorige week zaterdag, 15 maart, mocht ik spreken op de regiobijeenkomst van Leraren met Lef in Rotterdam. Mij was gevraagd om een zogenoemde short story te houden. Over het onderwerp hoefde ik niet lang na te denken. Ik ga het hebben over het gebruik van facebook in het onderwijs.

Sinds oktober 2011 maak ik gebruik van facebook als aanvulling op mijn lessen. Hiervoor heb ik een apart profiel aangemaakt onder de naam Dhr. Hillebrand. Ik wil namelijk werk en privé strikt gescheiden houden als het aankomt op de sociale media.

“If a student can’t learn the way we teach, maybe we should teach te way they learn.”
Bovenstaande uitspraak geeft voor mij de kern aan van één van de problemen waar we voor staan. Hoe onderwijzen we zo, dat we de studenten (in het MBO) aanspreken en aansporen te gaan leren. Uiteraard is dit een vraag die ons als het goed is continu bezig houdt in het onderwijs.

Leraren met Lef

Bovenstaande samenvatting is gemaakt door Claire Ohlenschlager (waarvoor dank) en vertelt eigenlijk in één keer mijn verhaal. Zelf vind ik het belangrijk om daar te zijn waar mijn studenten ook zijn en dat blijkt op dit moment facebook te zijn. Op facebook deel ik dus informatie met mijn studenten maar ben ik ook bereikbaar voor vragen (24/7). Studenten leren vaak namelijk niet tussen 08:30 uur en 17:00 uur. Ik antwoord uiteraard op het moment dat het mij uitkomt.

Het grote voordeel is wel dat je ze bereikt daar waar zij zijn. Ze hoeven niet in te loggen op een intranet pagina of bij welke elektronisch leeromgeving dan ook. Daar zet ik overigens wel mijn documenten maar plaats dan altijd de link op facebook. Daarmee wordt het in ieder geval makkelijker om de informatie te vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *